Jutusta kirjalliseksi kysymykseksi ja puheenaiheeksi

Ensin tehtiin juttu:

Susamurun kustantama Suomen Ratsastajainliiton Hippos-lehti otsikoi Vihreät valinnat -teemanumerossaan jutun lannanpoltosta 21.3.2012 kysymällä ”Energiaa lannasta – miksi ei meillä?”

Lannanpoltto voi vaikuttaa kaukaiselta kysymykseltä, mutta asia muuttuu konkreettiseksi pienillä laskutoimituksilla. Hippos 2/12 kertoi, että viiden hevosen tuottamalla vuotuisella kuivikelantaseoksella voisi pitää lämpimänä kokonaisen omakotitalon. Maamme noin 70 000 hevosta tuottavat vuodessa yli 76 miljoonan öljylitran edestä kuivikelantaseosta.

Mitä lannalle sitten todellisuudessa tapahtuu? No, esimerkiksi Helsingissä sitä kuskataan rekoilla 143 kilometrin päähän Pälkäneelle lannankeruupisteeseen…

Naapurimaissamme Norjassa ja Ruotsissa lantaa poltetaan energiaksi suomalaisilla laitteilla. Saksassa talleja lämmitetään omalla energialla. EU-maissa laki on sama, tulkinta eri. Muiden mielestä kasvissyöjä-hevosen uloste ei ole eloperäistä jätettä. Suomessa se on. Eloperäistä jätettä ei saa polttaa.

Sitten tuli kirjallinen kysymys:

Hippoksen teemanumero jaettiin ennen sen ilmestymistä valikoiduille tiedotusvälineille ja vaikuttajille, mm. asiasta kiinnostuneille kansanedustajille ja päättäjille. Asiasta on tehty kirjallinen kysymys hallitukselle 2009 ilman mainittavampaa edistystä. 18.4.2012 kansanedustaja Sofia Vikman (kok) teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen hevosenlannan polton sallimisesta energialähteenä. Perusteluissaan hän siteerasi Petra Skarran Hippos-lehden artikkelia. Asia nytkähti taas eteenpäin. Ympäristöministeri Ville Niinistö pohtii tilannetta.

Asian käsittely jatkuu…

Heinäkuussa asiaan tarttui Maaseudun tulevaisuus Hevos-liitteessään kahden kokosivun jutulla. Maaseudun tulevaisuus käytti myös Hippoksen argumentteja ja meni jopa Ruotsiin tutustumaan tilanteeseen. Lehti oli yksi niistä medioista, joille Hippoksen ympäristöteema toimitettiin maaliskuussa.

Loppukesästä saimme yhteydenotot sekä Luonto- että Ympäristö-lehdeltä, jotka aikovat jatkaa keskustelua asiasta.

Hei, käytät vanhanaikaista selainta, joka ei enää toimi näillä sivulla. Kokeile vaikka jotakin seuraavista!