Luonto Suomen voimavarana

Tuhansien järvien maa, joulupukin koti ja hiljaisuuden tyyssija. Näillä sanoilla moni luonnehtisi Suomea. Maata on perinteisesti pidetty hyvänä matkakohteena silloin, kun halutaan päästä luonnon läheisyyteen ja tarumaiseen rauhan lähteille. Luonto on edelleen yksi vetovoimaisimmista tekijöistä ulkomaalaisten turistien houkuttelussa – onhan Suomen luonto kuitenkin varsin puhdas verrattuna moneen muuhun maahan. Suurin luontomatkakohde Suomessa on Lappi. Lapista haetaan ennenkokemattomia elämyksiä, niin rentouttavaan kuin aktiiviseenkin toimintaan liittyen. Lapin erityispiirteet, kuten revontulet, porot ja tunturit kiehtovat ihmisiä kansainvälisesti. Aktiviteetteja on moneen makuun: koiravaljakkoretkistä jääkelluntaa ja moottorikelkkailusta lintubongaukseen. Osa haluaa päästä lähelle askeettista elämää ja keskittää matkan painopisteen luontoon ja mökkeilyyn. Toisenlaista kokemusta havitteleville Lappi tarjoaa myös luksusta, kuten revontulien katseluun tarkoitettuja hotellihuoneita. Lisäksi Lapissa on useita laskettelukeskuksia, jotka vetävät puoleensa ihmisiä ulkomailta. Esimerkiksi Ylläksellä ja Levillä on turisteja varten kymmeniä tuhansia vuodepaikkoja. Erityisesti joulun aikaan matkailu Lappiin on nousussa. Rovaniemellä sijaitseva Joulupukin kylä vetää puoleensa varsinkin lapsiperheitä. Vaikka Lapin-matkailu onkin vilkkaimmillaan talvisesongin aikana, myös kesällä alueelta löytyy turisteja viehättäviä asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi yöttömät yöt sekä pohjoisen marjat.

Järvi-Suomi

Kasvava alue matkailun saralla on Järvi-Suomi. Esimerkiksi Päijänteen ja Saimaan rannalloilla sijaitsevat kesämökit kiehtovat ihmisiä ja saavat heidät suuntaamaan matkansa alueelle. Koska Järvi-Suomen matkailussa paljon painoarvoa saa juuri mökkeily, matkailu on siellä kuumimmillaan kesän aikana. Turistit koostuvat enimmäkseen venäläisistä, joilla on alueelle lyhyt matka. Järvi-Suomeen suuntaavat useimmiten perheet, sillä mökkielämä on varsin lapsiystävällistä. Vuokramökkejä on moniin eri tarpeisiin, mutta useimpien mökkien varustukseen kuuluu soutuvene. Veneily on Järvi-Suomessa yleinen aktiviteetti, ja se tarjoaa turistille mahdollisuuden nähdä Suomen luontoa monipuolisesti. Järvien rannoilla on myös lomakeskuksia, joissa voi halutessaan yöpyä. Veneilyn ohella myös pyöräilyyn on alueella hyvät mahdollisuudet. Matkailija voi hyödyntää valmiita pyöräilyreittejä, joita löytyy runsaasti. Lisäksi Järvi-Suomessa on vangitsevia luontonähtävyyksiä. Kuuluisin niistä lienee Koli, jonka jylhät maisemat hurmaavat niin suomalaisen kuin ukomaalaisenkin lomailijan. Toinen tunnettu nähtäävyys on Imatrankoski, jonka juuret kansainvälisenä nähtävyytenä ovat jo 1700-luvulla. Kulttuurinnälkäiselle Järvi-Suomen alueelta löytyvät Savonlinnan Oopperajuhlat sekä festareita muun muassa Kuopiossa ja Tampereella.

Saaristomatkailu

Saaristomatkailu puolestaan ei ole lähtenyt kaivattuun nousuun. Vaikka matka saaristoon olisi esimerkiksi Lappia edullisempi, suosivat ulkomaalaiset turistit silti pohjoista. Saaristossa aktiviteetit ovat pitkälti samankaltaisia kuin Järvi-Suomessa, mutta luonto on erilaista. Suomen saaristoon matkustava haluaa yhdistää lämpimän rantaloman ja Pohjolan luonnon. Meren läheisyys on yksi vetovoimatekijä, ja saaristokohteiden syrjäinen sijainti houkuttaa joitakin matkailijoita. Saariston nähtävyyksiä ovat muun muassa majakat, linnakkeet ja kirkot. Alueella on erityisen hyvät olosuhteet kalastukseen, sillä se kuuluu Suomen parhaisiin kalavesiin. Talvella saariston seudulle matkustava voi kokeilla pilkkimistä.