Venäläiset ovat suurin turistiryhmä

Suomeen tulevat turistit koostuvat pääasiassa Euroopan ja Aasian maiden sekä Yhdysvaltojen kansalaisista, ja viime vuosien aikana Suomen ovat löytäneet ihmiset yhä laajemmin ympäri maailmaa. Merkittävä osa turisteista saapuu vuosittain Suomen naapurimaista. Kaikkein suurin turistien lähtömaa on ollut jo pitkään Venäjä. Venäläiset tekevät Suomeen vuosittain selvästi eniten rajanylityksiä, he yöpyvät maassa eniten ja käyttävät eniten rahaa. Matkoja tehdään suhteellisen tasaisesti ympäri vuoden, eikä pelkästään kesä- ja talvisesonkien aikana. Suomen itänaapurista saapuvat henkilöt suuntaavat matkansa usein Itä- ja Järvi-Suomeen, jossa he viettävät esimerkiksi mökkilomia perheen kesken. Monet itäsuomalaiset matkailualan yritykset käytännössä elävät venäläisestä turismista, sillä matkailijat muista lähtömaista eivät ole Itä-Suomen apajille vielä löytäneet. Venäläiset ovat Suomelle uskollisia turisteja, sillä he palaavat Suomeen kerta toisensa jälkeen. Monet Venäjän länsirajan lähettyvillä asuvat perheet tulevat Suomeen lomailemaan joka vuosi. Kulkuyhteydet ovat hyvät, ja autolla pääsee ajamaan Suomeen helposti. Lisäksi suora junayhteys Moskovasta ja Pietarista Helsinkiin avaa venäläisille uusia matkailumahdollisuuksia. Mökkeilyn lisäksi venäläiset etsivät Suomesta lyhyitä kylpylä- ja kaupunkilomia. Kaupunkilomat ovat suosiossa erityisesti uudenvuoden jälkeen, jolloin venäläiset ovat lomalla, ja Suomen kaupoissa on houkuttelevia alennuksia.

Eurooppalaiset Suomessa

Toiseksi suurin lähtömaa on Saksa, mutta myös muista Keski-Euroopan maista, kuten Ranskasta ja Isosta-Britanniasta tulee Suomeen vuosittain runsaasti matkailijoita. Vuonna 2017 talven aikana Britannia nousi toiseksi suurimmaksi lähtömaaksi. Samana vuonna Saksasta ja Britanniasta Suomeen tuli turisteja yli puoli miljoonaa ja Ranskasta vajaat 300 000. Keskieurooppalaisia kiinnostavat Suomessa erityisesti erilaiset aktiviteetit yhdistetynä luonnon rauhaan. Etenkin saksalaisten suosiossa ovat epätavanomaiset majoitusmuodot, kuten iglu, majakka tai jäähotelli. Toisaalta Keski-Euroopasta Suomeen suuntaavat matkailijat toivovat matkaltaan myös monipuolisuutta, ja monet tahtovatkin kokea monta maata samalla reissulla. Suomessa houkuttelevat nopea juna sekä viisumivapaat risteilyt Helsingistä Pietariin.

Aasiasta matkaajat

Kiinasta ja Japanista Suomeen matkaavien turistien määrä on kasvussa. Vuonna 2017 Kiinasta tuli jopa 33 prosenttia enemmän turisteja kuin edellisenä vuonna. Eurooppa on yleisestikin noussut viime vuosien aika kiinalaisten suosioon, ja nyt se on jo kaikkein halutuin ulkomaan matkakohde. Kiinasta tulevat matkailijat ovat keskimääräistä nuorempia, joten he kaipaavat enemmänkin toimintaa, viihdettä, urheilua ja kulttuuria kuin rauhaa. Siksi kaupunkikohteet ovat suhteellisen suosittuja kiinalaisten keskuudessa. Toisaalta savusumun peittämistä suurkaupungeista saapuvat kiinalaiset haluavat kokea myös luonnon puhtauden ja raikkauden. Usein kiinalaisturistit päätyvätkin ratkaisuun, jossa matkaan sisältyy kaupunkiympäristön lisäksi myös ripaus luontoa. Kiinalaiset suosivat enemmän ryhmä- kuin yksittäismatkoja. Toisin kuin kiinalaiset, japanilaiset suosivat enemmän lähimatkailua kuin kaukokohteita. Kuitenkin esimerkiksi talvi ja sen tuomat mahdollisuudet kiinnostavat japanilaisia, ja tuovat heitä matkalle myös Suomeen. Varsinkin revontulia ja Lapin ihmeitä halutaan tulla ihastelemaan kauas Pohjolaan. Hyvänä lisänä toimivat eksoottiset talviaktiviteetit. Japanilaiset ovat kiinnostuneita myös suomalaisista brändeistä, kuten Muumeista ja Marimekosta. Suurin osa Suomeen tulevista japanilaisturisteista ovat naisia.